Перший міжнародний конгрес

«Органічна Україна 2017»

26–28 січня

Рівненський регіональний Форум

hero-forum-rivne-9-06-2016.jpg

Органічне виробництво — практичні кроки задля виходу на експортні ринки

За підрахунками компанії «Organic Monitor», що спеціалізується на дослідженнях світових ринків органічної продукції, глобальний ринок сертифікованої органічної їжі та напоїв складає 80 мільярдів доларів США, а об'єм реалізації органічної продукції зріс більш ніж у п’ять разів з 1999 року. В Європейському союзі (ЄС) попит на органічну продукцію перевищує пропозицію. Для того, щоб задовольнити цей попит, ЄС імпортує продукти, такі як каву, какао, рис, мед, фрукти та овочі з різних країн, де діють стандарти, які вважаються рівносильними тим, що діють в Європейському союзі. ЄС також імпортує органічну продукцію з більш ніж 130 інших країн по всьому світі, керуючись сертифікацією, яку проводять контролюючі органи, які ЄС визнає компетентними у цій сфері.

Таке зростання попиту на імпортовану органічну продукцію від міжнародних постачальників відкриває для українських виробників важливі експортні можливості. На даний момент Україна має приблизно 260 тисяч гектарів органічно сертифікованих сільськогосподарських угідь, на яких щороку вирощують понад 500 тисяч тон органічної продукції. Понад сто сертифікованих органічних виробників (фермерів, переробників) активно працюють в Україні, щоб задовольнити зростаючий міжнародний та внутрішній попит. Разом із тим, існує низка різних проблем, які потрібно вирішити малим та середнім підприємствам, щоб їх бізнес був прибутковим і міг зростати. До них, серед інших, належать отримання необхідної сертифікації, виробництво достатніх об'ємів продукції для експорту та доступ до ринків збуту органічної продукції.

Цей одноденний Форум, організований Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) спільно з Громадською спілкою Органічна Україна і за підтримки Рівненської обласної державної адміністрації та профінансований урядом США, має на меті зібрати представників з публічного сектору, включаючи представників Міністерства аграрної політики та продовольства України, громадянського суспільства, галузевих асоціацій, експертів органічної галузі та виробників сільськогосподарської та харчової продукції. Учасники обговорять загальні проблеми та можливості покращення доступу до ринків для виробників органічного продовольства. Під час панельних дискусій будуть розглянуті практичні ситуації з досвіду виробників та приклади найкращих практик у вибудовуванні регіональних та міжнародних логістичних ланцюгів, посилення конкурентоспроможності органічних товаровиробників, ефективної роботи вздовж повного ланцюгу поставок, налагодження взаємодії між виробниками та переробниками, та можливості нарощування потенціалу розвитку дрібних та середніх підприємств в українському секторі органічної продукції.