Перший міжнародний конгрес

«Органічна Україна 2017»

26–28 січня

Черкаський регіональний Форум

organicua_forum-2016_lnd_105
organicua_forum-2016_lnd_082
organicua_forum-2016_lnd_108
organicua_forum-2016_lnd_054

Перспективи розвитку органічного виробництва та його логістика

На заході були присутні перший заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Віталій Коваль, перший заступник голови Черкаської обласної ради Валентин Тарасенко, начальник департаменту агропромислового розвитку Ігор Колодка, представники консультаційних органів, директори підприємств та місцеві фермери.

Увага учасників форуму була зосереджена на темі розвитку органічного виробництва. Відкрив захід перший заступник голови обласної державної адміністрації Віталій Коваль, який зазначив, що саме органічне виробництво, зараз, як ніколи раніше, є актуальним, адже воно передбачає ряд екологічних та економічних аспектів, а особливо збереження навколишнього середовища.

«Сьогодні влада готова допомогати аграріям. Підтримка виробників на стадії перехідного періоду є надзвичайно важливою. В більшості районів області створюються Центри надання адміністративних послуг, яким передадуться більшість функцій органів юстиції. В майбутньому планується, що частина працівників агропромислових управлінь перейдуть саме до ЦНАПів», — наголосив Віталій Коваль.

Начальник департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації Ігор Колодка розповів про сучасний аграрний стан Черкаської області та перспективи розвитку органічного вирощування рослин.

«Органічне землеробство полягає у мінімальному обробітку ґрунту та застосуванні ґрунтозахисних та грунтовідновлювальних технологій, а особливо в активному використанні здорових сівозмін та поліпшенні боротьби з бур’янами.

Органічна сільськогосподарська продукція є ключовим компонентом виходу конкурентоспроможної продукції на світовий ринок", — зауважив Ігор Колодка.

Основним принципом органічного виробництва є використання продукції в якості «від поля до столу». Це означає заборону використання хімічних компонентів при обробітку та вирощуванні культур; модифікованих організмів при виробництві готової продукції; можливість застосування природних методів боротьби з шкідниками. Все це в комплексі і є передумовою для виробництва органічної продукції.

Слід зазначити про регулювання органічного виробництва за міжнародними, національними та приватними стандартами. Органічна продукція належним чином маркується, на етикетці міститься інформація про відповідний стан сертифікації.

В Черкаській області працює три органічних підприємства, які є досить відомими на ринку органічної продукції й за межами країни. Черкащина — важлива складова аграрної України. Світ визнає якість української органічної продукції та всіляко допомагає розвитку цього виробництва в нашій державі.

В контексті зазначеного спадає на думку народна мудрість «Дурень — вирощує бур’ян, розумний — урожай, а мудрий — землю». Хочеться сподіватися, що через декілька років наша Черкащина буде посідати передові місця на ринку органічної продукції, як в рідній країні, так і далеко за її межами.